Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

6 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ

Stock Photography

Η αγορα μιας ψηφιακης μηχανης προβληματιζει αρκετο κοσμο γιατι ειναι μια νεα τεχνολογια με την οποια δεν εχουμε εξοικειωθει πληρως. Τι χρειαζεται να ξερουμε λοιπον πριν προβουμε σε μια τετοια αγορα;

α)Ολοι εχουμε ακουσει για τα megapixel κ οτι αυτο καθοριζει σε ενα ποσοστο την τιμη της μηχανης.Τα megapixel ειναι παρεξηγημενα ηθελημενα απο εταιριες για να ανεβασουν την τιμη μιας μηχανης,εις βαρος παντα της αγνοιας μας. Η πραγματικη χρησιμοτητα τους ειναι να βοηθουν στην καλυτερη αναλυση-ευκρινια της φωτογραφιας οταν αυτη μεγενθυνεται. Οταν λεω μεγενθυνση εννοω μεγαλη οπως η διασταση 50x70 κ πανω. Δηλαδη μια μηχανη 5 ή 4 megapixel μας υπερκαλυπτει για τα συνηθισμενα μεγεθη που τυπωνει ενα φωτογραφειο. Τα 12megapixel κ αλλα τετοια ποσα ειναι υπερβολικα για καποιον που θελει να εχει μια μηχανη για απλη ερασιτεχνικη χρηση.

β)Μια καλη μηχανη πρεπει να βγαζει καθαρες φωτογραφιες με ζωντανα χρωματα,αυτο λοιπον εξαρταται απο την ποιοτητα του φακου.Την ποιοτητα του φακου δεν μπορουμε να την δουμε με καποιον ιδιατερο τροπο μπορουμε ομως να την δουμε αν τραβηξουμε μια φωτογραφια κ την τυπωσουμε. Πολυ σημαντικο ειναι να τραβηξουμε την φωτογραφια αυτη σε δυσκολες συνθηκες οπως ειναι ο χαμηλος φωτισμος ή ο εντονος ηλιος. Μηχανες με πολυ καλη ποιοτητα φακων ειναι αυτες με αποσπωμενο φακο οι οποιες ονομαζοναται SLR. Αλλα ακομα κ οι μηχανες με ενσωματομενο φακο πλεον βγαζουν φακους με καλη ποιοτητα αρκει να το ψαξεις.

γ)Πρεπει επισης να προσεξουμε αρκετα τον "θορυβο" που κανει η μηχανη στην φωτογραφια. Ο θορυβος ειναι το μπερδεμα των χρωματων μεταξυ τους στην φωτογραφια. Για να το δουμε αυτο κανουμε ζουμ στην οθονη που βλεπουμε την φωτογραφια κ παρατηρουμε αν π.χ. μια κιτρινη μπλουζα εχει επηρεαστει απο μια κοκκινη διπλα της. Θορυβο δεν εχει αν το κιτρινο η καποιο αλλο χρωμα ειναι αυτου καθαυτου το χρωμα χωρις να εχει απηρεαστει απο καποιο αλλο εντονο χρωμα που μπορει να εχει διπλα του.

δ)Ενα αλλο σημαντικο ειναι μια μηχανη να μην κανει εντονο κοκο πανω στην φωτογραφια. Τον κοκο μπορουμε επισης να τον δουμε κανοντας ζουμ στην φωτογραφια κ βλεποντας μεχρι ποιο σημειο του ζουμ δεν παρουσιαζει κοκο. Για να κανετε την συγκριση κ να καταλαβετε την ποιοτητα περνεται δυο μηχανες τραβατε μια φωτογραφια ιδια με την καθεμια κ κανετε ζουμ στον ιδιο βαθμο κ στις δυο κ βλεπετε ποια μηχανη παρουσιαζει στην εκαστοτε τιμη του ζουμ πιο γρηγορα κοκο.

ε)Τα πραγματικα χρωματα που αποδιδει μια μηχανη στην φωτογραφια δεν τα βλεπουμε ποτε στην οθονη της μηχανης γιατι δεν μπορει μια οθονη να φτασει ποιοτικως το φωτογραφικο χαρτι,γι'αυτο λοιπον τυπωνουμε την φωτογραφια κ συγκρινουμε τα χρωματα.

στ)Κ ια τελευταια συμβουλη, οι σωστες καιρικες συνθηκες για μια φωτογρφια με ευκρινια κ ζωντανα χρωματα, ειναι η συννεφια. Στην συννεφια ο ηλιος υπαρχει αλλα ειναι πισω απο τα συννεφα κ το φως του διαχεεται κ δεν ειναι σημειακος, με αποτελεσμα τα χρωματα στην φωτογραφια να φαινονται οπως ειναι στην πραγματικοτητρα ισως κ πιο ζωντανα.

Αυτες θεωρησα πως ειναι καποιες χρησιμες συμβουλες προς ενδιαφερομενους αγοραστες φωτογραφικων ψηφιακων μηχανων γιατι στα τοσα χρονια μου σαν φωτογραφος ακουω ανακριβειες κ βλεπω ποσο μεγαλη ειναι η εκμεταλευση στους αγοραστες οι οποιοι εχουν αγνοια επι του θεματος. Ευχαριστω για τον χρονο που αφιερωσατε για να διαβαστε το αρθρο μου,ελπιζω να σας φανει χρησιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου